ΛΟΝΔΙΝΟ 2011

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 30ακοστό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταξίδι στο Λονδίνο με μαθητές/μαθήτριες και γονείς του Φροντιστηρίου Αγγλικά Πάρης Κίτσης με συνοδούς και ξεναγούς τους Πάρη και Βασίλη Κίτση. Το ταξίδι συνοδεύτηκε με ονειρικές επισκέψεις στην αρχαιότερη Πανεπιστημιούπολη του Κόσμου την Οξφόρδη – με το πανεπιστήμιο το οποίο αποτελούν δεκάδες κολλέγια με αρχαιότερο αυτό του Merton College, και το μεγαλύτερο και πλουσιότερο αυτό του Christ Church το οποίο ιδρύθηκε από τον King Henry VIII, στην μοναδική σε ομορφιά γενέτειρα πόλη του Γουίλλιαμ Σέξπιρ το Στράτφορντ Απόν Έϊβον με τον ποταμό Avonνα διασχίζει την πόλη δίνοντας πρόσθετο χρώμα στα απείρου κάλλους γραφικά σπίτια, και τέλος την πανέμορφη και ήσυχη πόλη του Γουίντσορ όπου βρίσκονται τα θερινά βασιλικά ανάκτορα. Η επίσκεψη στο Windsor Castle (κάστρο) το παλαιότερο και μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο του κόσμου μας άφησε άφωνους.

Το Λονδίνο, τώρα, είναι μια ζωντανή πόλη που αλλάζει συνεχώς. Μερικές πόλεις ξεχωρίζουν λόγω των εντυπωσιακών ιστορικών τους κτιρίων. Άλλες επειδή αποτελούν διοικητικά πολιτιστικά ή οικονομικά κέντρα. Άλλες πάλι είναι συναρπαστικές επειδή είναι καινούριες. Αυτό που κάνει το Λονδίνο μοναδικό είναι ότι συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω.

Είναι, με λίγα λόγια, η πιο πλούσια πολιτισμικά, η πιο συναρπαστική και ζωντανή πόλη στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο. Ποια άλλη πόλη πχ διαθέτει γύρω στα 300 μουσεία συν μια πλειάδα ιδιωτικών γκαλερί, που καθιστούν το Λονδίνο παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου έργων τέχνης; Ποια άλλη πόλη διαθέτει πάνω από εκατό θέατρα, όπου παρουσιάζονται ταυτόχρονα θεατρικά έργα ή μιούζικαλ; Στη διάρκεια λοιπόν της παραμονής μας στο Λονδίνο και στις άλλες 3 πόλεις είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και να απολαύσουμε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από το δικό μας, ένα λαό με τάξη και οργάνωση με μια δική του πολυτάραχη ιστορία.

Επισκεφθήκαμε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, όσα μας επέτρεπαν οι λίγες –όπως αποδείχτηκε- μέρες της παραμονής μας στο Λονδίνο. Χρησιμοποιώντας άλλοτε το μετρό , άλλοτε τα διώροφα λεωφορεία και άλλοτε τα…πόδια μας απολαύσαμε τα Ελγίνεια στο British Museum-το Βρετανικό Μουσείο, την Εθνική πινακοθήκη στην Trafalgar Square με τα περιστέρια και τα τεράστια αγαλματένια λιοντάρια όπου υπάρχει η στήλη με το ναύαρχο Nelson στην κορυφή για να δούμε μαζί με τους άλλους αριστουργηματικούς πίνακες και έργα, τους πίνακες του δικού μας του El Greco-Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Στη συνέχεια περπατήσαμε την Mall Street για να φτάσουμε στο Buckingham Palace-το παλάτι. Αργότερα επισκεφθήκαμε το Big Ben-το ξακουστό ρολόι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Τάμεση. Δίπλα θαυμάσαμε το Houses of Parliament -την Βουλή, και την εκκλησία Westminster Abbey– που γίνονται όλοι οι βασιλικοί γάμοι. Φυσικά ξεποδαριαστήκαμε στην Oxford Street, την εμπορικότερη οδό της Ευρώπης ένας δρόμος, μα τι δρόμος Θεούλη μου ! ψώνια ψώνια ψώνια ψώνια ψωνια ψώνια ψώνια ψώνια Βέβαια είχαμε και τα διαλείμματα χαλάρωσης στο Hyde Park (το μεγαλύτερο πάρκο του Λονδίνου με λίμνη και…κύκνους) δίπλα στο Harrods (ιδιοκτησίας του Αλφαγέτ, πατέρα του φίλου της Νταϊάνας) – το παλαιότερο πολυκατάστημα της Αγγλίας.

Είχαμε την ευκαιρία να βολτάρουμε στην αριστοκρατική περιοχή του Knightsbridge καθώς επίσης και στο Covent Garden. Ανάψαμε και ένα κεράκι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου-St. Paul’s Cathedral, τη δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο μετά τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης. Προσευχηθήκαμε λοιπόν…σεμνά και σοβαρά! Δε παραλείψαμε, βέβαια, να επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το Natural History Museum και τα κέρινα ομοιώματα στο μουσείο της Madame Tussaud και το πλανητάριο.

Επίσης επισκεφθήκαμε τον Πύργο του Λονδίνου -κάστρο που πρωτολειτούργησε σαν παλάτι-φρούριο αλλά έγινε πασίγνωστο σα φυλακή. Δίπλα ακριβώς η υπέροχη γέφυρα Tower Bridge, με τους δίδυμους πύργους της, βάρους 1000 τόνων ο καθένας. Η γέφυρα αυτή με υδραυλικό σύστημα σηκώνεται αν χρειαστεί για να περάσουν μεγάλα πλοία. Τη νύκτα μόνιμο μας στέκι ήταν το {κέντρο του Λονδίνου} με το Piccadily Circus / Leicester Square και επίσκεψη στη συνοικία China Town και το Soho.

Λονδίνο λοιπόν, μια πόλη με 8 περίπου εκατομμύρια κατοίκους τη νύκτα και 12 τη μέρα (αφού 4 περίπου εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που έρχονται για εργασία από άλλες περιοχές εκτός Λονδίνου.) Η πολυμορφικότητα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου και συνεπώς τον καθιστά μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές κοινότητες παγκοσμίως. Περισσότερες από 300 γλώσσες ομιλούνται μέσα στην πόλη.

Επιβλητικά και μεγαλοπρεπή κτίρια να δεσπόζουν παντού, σπίτια τόσο αλλιώτικα όμορφα το ένα δίπλα στο άλλο, πολυάριθμα μουσεία να ικανοποιούν όλους τους λάτρεις του είδους, μικρά και μεγάλα πάρκα για στιγμές χαλάρωσης για ανθρώπους αλλά και για…σκιουράκια! Δίκαια το Λονδίνο θεωρείται η εμπορικότερη πόλη του κόσμου. Με αλυσίδες καταστημάτων, με εμπορικά κέντρα παντού, με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης και ίσως του κόσμου το Westfield 10 περίπου λεπτά με το μετρό από την ξακουστή σε όλον τον κόσμο Oxford Street, το Λονδίνο σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές κρατά τα σκήπτρα της προτίμησης του παγκόσμιου τουρισμού.

Η ολιγόωρη βόλτα μας στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο μας εντυπωσίασε. Τώρα καταλαβαίνουμε όλους εκείνους που «πετάγονται» στο Λονδίνο για ψώνια!! Στις λίγες μέρες της παραμονής μας στο Λονδίνο, είναι αλήθεια ότι δεν καταλάβαμε, δεν νοιώσαμε την παραμικρή αίσθηση της δικής μας Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος –μαζί τους και εμείς- να μπαινοβγαίνει στα μαγαζιά, στα εστιατόρια , στις pubs (μπυραρίες), με άλλα λόγια να ρέει το χρήμα, κινητήριος δύναμη της οικονομικής ζωής κάθε λαού.

Αυτό που εξέπληξε όλους μας είναι το γεγονός ότι μπορούσαμε και βρίσκαμε προσιτές τιμές και προπάντων επιλογές για όλα τα βαλάντια πάντα ανάλογα με το τι ψάχναμε ο καθένας ξεχωριστά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις συγκρίναμε τις Λονδρέζικες τιμές με τις δικές μας Καρδιτσιώτικες και αβίαστα κατακλυζόμασταν με στενόχωρα συναισθήματα συνειδητοποιώντας ότι συχνά αυτές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας.

Ακόμα και το φαγητό αν ξέρει κανείς που να το «γυρέψει» είναι πραγματικά φτηνό –με 2 ή 3 ευρώ τρώγαμε έτοιμα πακέτα ημέρας με ποικιλία γευστικότατων εδεσμάτων. Τελικά το Λονδίνο δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι αποτελεί τον καλύτερο και ίσως φτηνότερο τουριστικό προορισμό!

Στο τέλος αυτής της απόλυτα επιτυχημένης εκδρομής μας τα συναισθήματα ανάμικτα. Μερικά δάκρυα από τους πιο ευαίσθητους, αισιόδοξα χαμόγελα από κάποιους άλλους στη σκέψη ότι μελλοντικά ίσως τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να επισκεφθούν ξανά το Λονδίνο είτε για αναψυχή, είτε για ψώνια, είτε για σπουδές…